top of page

איך ליצור תהליך גיוס אפקטיבי?

כך תבנו תהליך גיוס אפקטיבי: מדריך מעשי הכולל שלבים, כלים ודגשים לשיפור איכות הגיוס וחוויית המועמד. מתאים למנהלים או מגייסים.


בעידן של שינויים מהירים, תחרות על טאלנטים, והתפתחות טכנולוגית מואצת – תהליך הגיוס הפך לאחד מאבני היסוד המרכזיות לצמיחת נכונה של  ארגונים. גיוס מדויק הוא לא רק כלי לאיוש משרות – הוא מנוע צמיחה, מקור לחידוש, ולפעמים גם הגורם המבחין  בין הצלחה לבין תסכול מתמשך של צוות המתקשה להתפתח או כזה שיש לו עובדים לא מתאימים.


גיוס לא מדויק עולה לארגונים זמן יקר, משאבים רבים, ופוגע במורל ובאפקטיביות. במאמר זה אציג גישה שיטתית לבניית תהליך גיוס אפקטיבי, מותאם לצרכים העסקיים של הארגון, תוך שמירה על חוויית מועמד חיובית, שימוש בכלי הערכה מדויקים, ולמידה מתמשכת. אבל לפני הכל הנה דוגמה למה בכלל צריך תהליך כזה.


באחד הארגונים שיצא לי לעבוד איתו היתה תחלופה של עשרות אחוזים בשנת העבודה הראשונה. יכולות להיות לכך לא מעט סיבות אבל אחד הנושאים שכדאי לבחון היא פער הציפיות שנוצר :האם התהליך מכוון לגיוס של עובדים מתאימים לארגון.  כאשר תהליך הגיוס עובד נכון הוא לא רק מצליח למלא את המשרות באופן יחסית מהיר, אלא גם מביא את העובדים שיצליחו להביא את הארגון למטרות העסקיות שלו ומעבר להן. כשהעובדים הלא נכונים מגוייסים הם עשויים להוות משקולת לא טובה גם על מי שמתאים ולהבריח עובדים טובים ורצויים, כך שההשפעה של גיוס עובדים מתאימים לאורך זמן היא הרבה מעבר לביצוע העבודה שלהם, היא תורמת להצלחת הארגון, לשיפור העבודה בצוותים, ליכולת של מנהלים לנהל, ולשימור של עובדים באופן כללי. 




תהליך גיוס


שלב 1: הגדרת הצורך העסקי והמשרה

תהליך גיוס איכותי מתחיל הרבה לפני פרסום משרה. הצעד הראשון הוא להבין לעומק את הצורך העסקי: מה מטרת הגיוס, אילו אתגרים עומדים בפני הצוות או המוצר, ואילו יכולות באמת נדרשות להצלחת התפקיד. ככל שיהיו אלו קשורים באופן הדוק יותר לתהליך יש סיכוי טוב יותר לתהליך מוצלח.

במקום לשכפל תיאור משרה ישן או להשתמש בטמפלט גנרי שהצ׳ט סיפק לכם, מומלץ ליצור ניתוח צרכים ולנסח פרופיל משרה מדויק. שימוש בגישה מבוססת כישורים (Skills-Based Hiring) מאפשר להרחיב את מאגר המועמדים הרלוונטיים ולהתמקד במה שבאמת חשוב – היכולת לבצע את העבודה, ולא רק קורות החיים. ככל שתעשו כאן עבודה יותר מדויקת יש סיכוי טוב יותר שתצליחו במשימה נקודתית ולאורך זמן.

שאלות מפתח בשלב זה:


  • מה ייחשב להצלחה בתפקיד לאחר 6 ו־12 חודשים?

  • אילו משימות עיקריות יהיו באחריות העובד?

  • אילו כישורים נדרשים לביצוע המשימות האלו?

  • האם יש מקום להכשיר מועמד עם פוטנציאל, במקום לחפש ניסיון מדויק?


המיקוד בשאלות מהותיות הללו מאפשר לבנות תהליך יותר מדויק ויש פחות סיכוי לגייס אדם שאינו מתאים כי התמקדתם באתגרים של מישהו אחר או כי שקלתם באופן שגוי את הנושאים החשובים לכם.


שלב 2: אפיון תהליך הגיוס והתאמתו לארגון

תהליך הגיוס הוא כמו מסלול – וכדאי שהוא יהיה מותאם לאופי הארגון, והתרבות הארגונית וסוגי המשרות. תהליך ארוך מדי עלול לגרום למועמדים לאבד עניין; קצר מדי – לא מספק מספיק מידע להחלטה איכותית.

מומלץ לבנות תהליך רב־שלבי ברור, הכולל:


  • סינון ראשוני (טלפוני או וידאו).

  • ראיון מקצועי עם המנהל המגייס.

  • תרגיל מקצועי או משימת סימולציה.

  • ראיון אישי או עם קולגות או משאבי אנוש.

  • שיחת סגירה עם מנהל/ת בכיר/ה.


התהליך לא חייב להיות אחיד לכל תפקיד – כדאי להתאים את מבנה הגיוס לפי סוג המשרה (למשל: טכנולוגית, שירותית, ניהולית).בנוסף, יש להגדיר מראש מי מעורב בקבלת ההחלטה ובאיזה נושא מתמקד כל אחד מראין  – כדי למנוע חוסר ודאות או עיכובים. לא מספיק להגדיר את סוגי הראיונות, כי כל מראיין מביא עימו תפיסות עולם ורגישויות משלו, מאידך לא כדאי להכתיב מראש הכל כדי שכל מראיין יוכל לעשות התאמות ולייצר ראיון ההולם את המועמד.ת אותם הוא פוגש. בכל מקרה לתהליך גיוס העובדים תהיה יותר יעילות אם מועמדים לתפקיד מסוים יבחנו באופן דומה


שלב 3: שיפור חוויית המועמד (Candidate Experience)

המועמדים של היום הם לקוחות מחר, שותפים פוטנציאליים, ואולי גם מעסיקים בעתיד. חשוב לבנות תהליך שבו כל מועמד, גם אם לא התקבל, ירגיש שקיבל יחס מקצועי, שקוף ומכבד.

המלצות לשיפור החוויה:

  • לתאם שלבים מראש ולשתף בלו"ז צפוי.

  • לשלוח עדכונים שוטפים – גם תשובות שליליות צריכות להגיע מהר ובאופן אישי.

  • להציע משוב איכותי למועמדים מתקדמים.

  • לשמור על גמישות בזמנים ולהיות רגישים לצרכי המועמד.

ארגונים שמודדים את חוויית המועמד (למשל באמצעות סקר קצר לאחר התהליך) משפרים את תדמיתם בשוק ומגבירים את סיכויי הסגירה. 



שלב 5: קבלת החלטות וגיבוש תהליך בחירה

כדי להפוך את תהליך הבחירה למקצועי ומדויק – חשוב ליישם שיטות הערכה אובייקטיביות ולהפחית שיפוט סובייקטיבי.



  • רובריקות הערכה לפי קריטריונים מוגדרים מראש.

  • שאלות התנהגותיות (Behavioral Interviewing): "ספר לי על מקרה שבו..."

  • הכשרה בכתיבת משוב בצורה שאינה גוזלת זמן רב אבל מאפשרת לתעד בקלות

  • תרגילים פרקטיים המדמים עבודה אמיתית.

  • שיתוף כמה מראיינים וסקירת משובים משותפת.


ככל שהתהליך מובנה ומבוסס מדדים – כך קטנה ההשפעה של הטיות לא מודעות (Unconscious Bias) ונעשית בחירה מקצועית ואחראית.



איך מתנהל תהליך גיוס




שלב 6: מדידה ולמידה מתמשכת

כמו כל תהליך עסקי – גם הגיוס צריך להימדד ולהשתפר. מעקב אחר מדדים מאפשר לזהות צווארי בקבוק, לשפר אפקטיביות ולהפוך את הגיוס לתהליך אסטרטגי.

מדדים מומלצים:


Time to Hire – כמה זמן לוקח לסגור משרה.

Quality of Hire – איכות העובדים לאחר חצי שנה.

Source Effectiveness – אילו ערוצים מביאים את המועמדים האיכותיים ביותר.

Candidate NPS – מידת שביעות רצון המועמדים.

בנוסף, מומלץ לבצע רטרוספקטיבה פנימית אחרי סבבי גיוס – מה עבד, מה לא, מה כדאי לשפר בתהליך הבא.



סיכום והמלצות מעשיות

תהליך גיוס מוצלח ואופטימלי כולל תשתית הכוללת כלים ועזרים מוכחים כמו תרגילים ושאלות התנהגויותיות ההופכים את המטלה לפשוטה וקלה ליישום, הדרכה איכותית למראיינים כולל רענון מדי פעם ושיטת עבודה המאפשרת לצוות לעבוד בצורה עקבית והוגנת.



Your paragraph text.jpg

בואו נגייס

bottom of page